Sammanfattning av säsongen 2015/16

Hejsan!

Tänkte ta och sammanfatta säsongen nu innan nästa drar igång om ca 1 vecka.

Säsongen drog igång i Bruksvallarna i november och denna helg blev en bra start på säsongen för min del där jag fick kvitton på att jag hade gjort ett bra jobb under försäsongen. Denna helgen så var det 3 lopp och detta var en bra start att börja med så många lopp. Även fast kroppen svarade bra så kände jag att det fanns mycket kvar att förbättra under säsongen.

IMG_8521.JPG

Efter denna helg så stannade vi kvar i Bruksvallarna med skolan på läger och jag kände under detta läger att kroppen var lite sliten så tog tränade lugnt och försökte få till en bra känsla i kroppen inför helgens tävlingar som ägde rum i Idre. Detta var årets första juniorcup och första loppet under helgen var en skejt sprint. Kroppen kändes helt okej men i semifinalen så faller jag tyvärr i sista kurvan innan mål då jag fastnar i plogvallarna då det hade snöat sjukt mycket under dagen och var ett väldigt smalt spår där man kunde åka 1 i bredd. Missade då finalen och fick istället rikta in mig på att ta revansch dagen efter på 10 skejt. Kroppen kändes även i detta loppet helt okej men jag kände att det fanns mer i kroppen. Vann tillslut detta loppet efter ett riktigt kämparlopp för min del.

IMG_8569.JPG

Efter detta så blev jag uttagen till att få åka skandinavisk cup i Finland då förbundet skickar 2 juniorkillar och 2 juniortjejer varje år som får testa på att möta seniorerna. Tog det ganska så lugnt med träning denna vecka och försökte hitta tillbaka till en riktigt bra känsla i kroppen och detta lyckades jag med till helgen och trots att det var tufft seniormotstånd så fick jag med mig 2 topp 30 placeringar och en 12e plats som bäst denna helgen vilket jag är riktigt nöjd med!

IMG_8600.JPG

Åkte sedan tillbaka till Torsby där jag tränade i tunneln och löpte endel en vecka innan det bar av till Bruksvallarna där jag firade jul och nyår tillsammans med min familj och Johanna. Denna perioden är alltid viktigt för mig då det gäller att få till mycket mängdträning och detta fick jag till och kände att detta gjorde att jag tog ytterligare ett kliv under säsongen. Efter 2,5 vecka i Bruksvallarna så fortsatte vi turnén till Östersund där det var skandinavisk cup. På fredagens 15 km skejt så kändes kroppen bra men tyvärr så ramlade jag på en isfläck och tappade värdefull tid. slutade tillslut på en 13e plats vilket är bra men såklart surt då man vet att det hade räckt längre om man inte hade ramlat. Lördagen stod jag över pågrund av att det var svinkallt och riktade istället in mig på söndagens 20 km klassiska masstart. Här låg jag bra med i början men hade sedan brutal otur och tappade skidan då någon trampade på den och bindningen så att den lossna. Fick vänta tills ca 70 personer hade passerat innan jag kunde knäppa på mig den igen. Blev tillslut topp 30 vilket jag ändå får va nöjd med om man tänker på den tappade skidan.

IMG_8737.JPG

I januari så var det sedan SM veckan i Piteå vilket skulle bli skoj då jag aldrig har åkt stora SM förut. Veckan drog igång med 15 km klassiskt och innan loppet hade jag inga resultatmål då jag inte visste vad man skulle kunna bli. Blev tillslut 5a, endast ca 2 sek från medalj och 16 sek från guldmedalj vilket var bra mycket bättre än vad jag hade kunnat drömma om. Detta loppet gav dock mersmak och man ville prestera bra resten av SM-veckan.

Efter detta så kördes det stafett och sprint, lyckades få till en bra prolog och blev 2a vilket jag är jätte nöjd med. Åkte sedan ut i kvartsfinalen tyvärr men ändå hyfsat nöjd med dagen.

Sedan var det vilodag och sista tävlingen av SM veckan var kvar, 30 km skiathlon. Här fick jag allt och klaffa och var riktigt hungrig på att kämpa om topplaceringarna. Blev 2a tillslut efter att ha fått gett mig mot Marcus Hellner. Denna dagen är den största hittills i min karriär och det var verkligen stort att få ta min första senior SM-medalj som junior dessutom.

Efter SM så började uppladdningen inför JVM uppe i Mattilla och den gick enligt plan stort sett och jag kände mig trygg och säker på att jag hade gjort allt rätt när vi anlände i Rumäninen. Formen fanns där men tyvärr så blev det stolpe ut med att jag fick starta först i det klassiska loppet och hade sämst utgångsläge då det var som en hinna i spåret som gjorde att man knappt tog sig framåt. Lyckades sedan inte riktigt ladda om till de sista loppen men fick med mig en 9e och en 11e plats iallafall vilket ändå får ses som godkänt.

img_9172.jpg

Efter JVM så fick jag ett glädjande besked att jag skulle åka till Estland och få åka sista skandinaviska cupen som var en minitour. Fick till en riktigt bra helg där och blev tillslut 5a i touren, blev 11 i totala totalen räknat på alla skandinaviska cuper och det är jag nöjd med!

img_9226-1.jpg

Direkt när jag kom hem från detta så var det dags för JSM veckan i Torsby och lyckades få ihop 3 guld i 3 starter och ett stafettsiilver, skitkul att få till ett så bra JSM på ”hemmaplan” och dessutom mitt sista JSM.

img_9265.jpg

Sista junior-cup helgen väntade sedan och där vann jag prologen och jakstarten dagen efter och detta ledde även till att jag tog hem totalen i cupen vilket var ett riktigt kul sätt att avsluta juniortiden på!

Dagen efter väntade säsongens sista tävling och detta var 5-milen, årets tuffaste tävling. Var inte tillräckligt motiverad i skallen för att orka prestera och kroppen var inte heller den bästa så tog mig bara imål istortsett. Kunde ändå vara nöjd med att jag blev 2a i SM-touren!

Ser tillbaka på en helt fantastiskt säsongen där jag har gått framåt hela tiden desto längre säsongen har gått. Tar med mig detta och det jobbet jag gjorde förra året när jag börjar träna v.17 och att det jag har gjort tidigare har funkat. Så tänker fortsätta på samma spår och öka träningen lite till så ska jag förhoppningsvis kunna vara med nästa år och kämpa högt uppe i resultatlistan!

Vill rikta ett stort tack till alla som gör min satsning möjlig, ni är guld värda!

img_9266.jpg

// Viktor

 

Posted in Uncategorized.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *